Programul care stabilește care e poza pe care ar trebui să o publici pe Facebook

de: Andrada Bonea
17 12. 2015

Dacă ai un smartphone, ai și cameră frontală. Iar dacă ai cameră frontală, nu ai cum să nu cunoști drama de a face prea multe poze, dintre care nu știi pe care ar trebui să o alegi, pentru a o publica pe Facebook sau Instagram

Cei de la MIT s-au gândit la o soluție în acest sens și au dezvoltat un software care te poate ajuta să păstrezi doar cele mai bune imagini, grație unui algoritm. Se pare că acesta poate detecta cât de memorabilă e fotografia, cu aproape aceeași acuratețe pe care ar avea-o un om, potrivit Science Alert. Cu alte cuvinte, dacă tu ai dificultăți în a decide ce poză ar trebui să publici în social media pentru că ai mai multe care seamănă izbitor, MemNet ar putea să te ajute.

Algoritmul MemNet folosește tehnici de învățare profundă, bazându-se pe o rețea neurală care poate identifica detalii care particularizează imaginea. Poți încerca programul aici, fie încărcând o poză cu tine, fie una de pe internet. Aditya Khosla, unul dintre cercetătorii specializați în inteligență artificială, crede că acest sistem va fi util pentru a stabili cât de ușor de amintit va fi un mesaj vizual.

Acest algoritm a fost perfecționat prin încărcarea miilor de imagini, care au fost evaluate în funcție de cât de memorabile sunt, acest lucru fiind stabilit cu ajutorul observatorilor exteriori. Colecția are în prezent 60.000 de imagini și e cea mai mare bază de date destinată testării capacității imaginilor de fi ținute minte.

Testele au arătat că oamenii au, totuși, un avantaj în fața inteligențelor artificiale, dar nu unul atât de mare pe cât ai crede. MemNet a avut un scor de 64% în corelarea imaginilor memorabile, ceea ce înseamnă o îmbunătățire de 30% față de algoritmii deja existenți. Subiecții umani au adunat 68%, așadar diferența nu e chiar dramatică.

Oamenii de știință au destule planuri de viitor cu algoritmul dezvoltat de ei, inclusiv să lanseze o aplicație care să selecteze automat cele mai bune poze dintr-o serie de zeci de selfie-uri. De asemenea, cei de la MIT speră să îi găsească o utilitate și în îmbunătățirea memoriei umane, dar asta pe viitor.